ABD ekonomik verileri piyasa güvenini artırdı, yen zayıfladı
Son ABD ekonomik verileri, ABD’de önemli bir ekonomik gerileme yaşanacağına dair endişeleri azaltarak yatırımcıları bir miktar rahatlattı. Geçen hafta piyasaları saran endişe büyük ölçüde dağıldı ve Federal Rezerv artık faiz oranı ayarlamaları konusunda mevcut ekonomik durumla daha uyumlu görülüyor.
Piyasa tahminleri değişti ve artık Fed’in önümüzdeki ay 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitme olasılığı sadece %25 olarak görülüyor. Bu, olasılığın %55 olduğu geçen haftaya göre önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Yeniden değerlendirme, daha agresif bir faiz indirimi beklentilerini tersine çeviren Temmuz ayı ABD enflasyon raporunun açıklanmasının ardından geldi.
Asya piyasalarında, Japonya’nın Nikkei endeksi bugün %3 artarak Nisan 2020’den bu yana en etkileyici haftalık performansını sergiledi. Endeks şu anda rekor seviyesine yaklaşıyor ve piyasanın geçen haftaki konumuyla tam bir tezat oluşturuyor.
Yen, geçen hafta yedi ayın en yüksek seviyesinden yaklaşık %5 düşerek kayda değer bir değer kaybı yaşadı. Şu anda dolar başına 149 civarında seyrediyor. Para birimindeki son dalgalanma, küresel yatırımcıları yen ile finanse edilen işlemlerin fizibilitesini yeniden gözden geçirmeye sevk etti.
Hisse senedi vadeli işlemleri bugün Avrupa ve ABD piyasaları için olumlu bir açılışa işaret ediyor. Birleşik Krallık’ta, Temmuz ayı perakende satış verilerinin Haziran ayında beklenenden daha önemli bir düşüşün ardından bir toparlanma göstermesi bekleniyor.
Enflasyonist baskıların azalması ve İngiltere’nin ekonomik görünümünün daha az iyimser görünmesi nedeniyle İngiltere Merkez Bankası’nın 2024 yılı sonundan önce en az bir kez daha faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.
Dünya genelinde pek çok merkez bankası faiz indirimine yönelirken, Avustralya Merkez Bankası (RBA) bu konuda ayrı bir yerde duruyor. RBA Başkanı Michele Bullock bugün yaptığı açıklamada, şu anda faiz indirimlerini düşünmenin erken olduğunu belirtti.
Bullock, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve RBA yönetim kurulunun fiyatlar üzerindeki potansiyel yukarı yönlü risklere odaklandığını vurguladı. RBA’nın yorumları, Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın dört yılı aşkın bir süredir ilk faiz indirimini gerçekleştirmesinin ardından geldi.
Bugün piyasaları etkileyebilecek önemli gelişmeler arasında Temmuz ayı İngiltere perakende satış verilerinin açıklanması, Michigan Üniversitesi’nin Ağustos ayı ön ABD tüketici duyarlılığı okuması ve Fed’den Goolsbee’nin yorumları yer alıyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.