Teknoloji

Binlerce iskelete ev sahipliği yapan Venedik’in Veba Adası’na hoş geldiniz

Venedik’in romantik kanallarına çok yakın bir yerde, karanlık ve garip bir geçmişi olan dikdörtgen bir ada bulunur. bu adada Lazzaretto Vecchioveya Eski LazzarettoBinanın adı ile anılan yapı, Rönesans döneminde vebalı hastaları izole etmek için yapılmıştır.

Bir asır önce oldu Kara Veba Karantina kolonisi 1423’te kuruldu ve 16. ve 17. yüzyıllarda çeşitli veba dalgalarıyla Venediklilere hizmet etmeye devam etti. Yüzyıllar boyunca burada binlerce insan öldü ve onların iskeletleri, 2,53 hektarlık arazide çok sayıda toplu mezarda kaldı.

Hareketli bir ticaret merkezi olarak Venedik, ortaya çıkan ve yayılan bulaşıcı salgınlara karşı özellikle savunmasızdı. En kötü salgınlardan biri 1630’da meydana geldi; Venedik ve Bologna nüfusunun üçte birini yok etti ve her gün yüzlerce ölüme neden oldu.

Bu salgın o kadar şiddetliydi ki bazı tarihçiler Venedik’in bir Rönesans süper gücü olarak gözden düşmesinde değerli bir rol oynadığına inanıyor.

Kullanımının yoğun olduğu dönemde, adayı yüzlerce şehir yetkilisi yönetiyordu. O zamanlar tıbbi bilgi az olmasına rağmen, işçi çok iyi bir hijyen standardına uyuyordu. Odalar genellikle havalandırılır ve tuzlu su ve bitki dumanı ile temizlenirdi. İnsanlar kontamine olmuş herhangi bir şeye dokunduktan sonra, bazı mikropları öldürecek kadar asidik olan sirke ile ellerini yıkadılar.

Yakın zamanda başlatılan bir çalışmada, Güney Florida Üniversitesi’nden disiplinler arası bir grup araştırmacı, Üç yüzyıl boyunca adada gömülü vebalı yaklaşık 900 kişiyi yakından inceledi.

Bu çalışmalar, patojenin nasıl evrimleştiği ve Venedik Cumhuriyeti için yinelenen bir tehdit olarak kalmayı başardığına dair benzersiz bir fikir verdi.

Güney Florida Üniversitesi’nde antropoloji profesörü Robert Tykotyaptığı açıklamada, “ İlk kez tek bir yerde bir dizi patojen DNA dizisine sahibiz ve buna bağlı olarak yerel popülasyonlarda DNA değişiklikleri oluyor.dedi ve devam etti: “ Böylece, ilk kez modern virüslerin hızlı mutasyonları veya aşılanmış insanların varlığı tarafından engellenmeyen patojenlerin ve insanların birlikte evrimini inceleyebiliyoruz.

Halk Sağlığı Koleji’nde doçent baş genetikçi Ray’in Jiang’ıhalbuki, ” Bu eşsiz karantina adası, yıkıcı veba patojenleri, yeni ortaya çıkan sifiliz patojeni ve hayvanlardan ortaya çıkan şarbon patojeni içerebilir. İlk kez, insan popülasyonlarında üç yüzyıldır bir arada var olan birden fazla patojeni yakalıyor.” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu