Haber

İran Dışişleri Bakanı Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kenani, Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan’ın yakında Suudi Arabistan’ı ziyaret edeceğini söyledi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın (ISNA) haberine göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi resmi olarak ülkesine davet etmesi üzerine Kenani, “Bu ziyaretin tarihi henüz belirlenmedi. Ziyaret, tarih belirlendiğinde uygun bir zamanda gerçekleştirilecek. .” söz konusu.

İki ülke ilişkilerinin gelişme sürecine girdiğini ifade eden Kenani, “İran Dışişleri Bakanı’nın Suudi Arabistan ziyareti yakın zamanda gerçekleşecek. Bu ziyarette iki ülke ekonomik ilişkilerinin gelişimi ele alınacak. çeşitli bahislerin yanı sıra tartışılacaktır.” terimleri kullandı.

Engellenen para biriminin bir kısmı serbest bırakıldı

Tahran’ın yaptırımlar nedeniyle ülke dışında bloke edilen döviz kaynaklarına ilişkin konuşan Kenani, Japonya’da tutulan paranın bir kısmının İran’a getirildiğini söyledi.

ABD ile tutuklu takası ve bloke dövizin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmanın nükleer anlaşma ile doğrudan bir bağlantısının bulunmadığını ifade eden Kenani, nükleer anlaşma kapsamındaki yaptırımların kaldırılmasını ülkesinin takip edeceğini vurguladı.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci

Riyad ve Tahran, 7 yıllık bir aradan sonra 10 Mart’ta Pekin’de Çinli yetkililer aracılığıyla iki ay içinde diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaştılar.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cemşidi Mart ayında Suudi Arabistan Kralı Selman’ın gönderdiği mektupla İran Cumhurbaşkanı’nı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a davet ettiğini açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan da 6 Nisan’da Pekin’de bir araya gelerek iki ülkenin büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konularında anlaştılar.

23 Mayıs’ta İran, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali İsket Enayeti’nin Riyad Büyükelçisi olarak atandığını duyurdu ve 6 Haziran’da Riyad Büyükelçiliğini yeniden açtı.

Suudi Arabistan’ın İran’ın başkenti Tahran’daki büyükelçiliği 6 Ağustos’un prestijiyle resmen faaliyetlerine başladı.

silifkeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu