Haber

İzmir’de sivrisinekle etkili mücadele

İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel iklim krizi nedeniyle düzensiz yağışların etkisiyle artan sivrisinek popülasyonuyla yoğun mücadele ediyor. En etkili ve hızlı sonuçların alınabilmesi için günümüz teknolojileri ile desteklenen ilaçlama yöntemleri kullanılmaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında şikayet konusu olan sivrisineklerle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. 30 ilçede 27 grupla birlikte siperler, çöp konteynırları, su birikintileri ve dereler gibi kritik alanlar 12 ay boyunca ilaçlanıyor. Periyodik çalışmalar kapsamında sivrisineklerin yoğun olarak ürediği ve rüzgarla taşınan alanlarda çalışmalar yoğunlaştırılmaktadır. En etkin ve en uygun sonuca kısa sürede ulaşmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, günün teknolojilerini devreye sokmayı hedefliyor.

Çevre dostu ilaçlar kullanılmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Vektörel Çaba Birimi Sorumlu Müdürü Gülşah Erginer Mumen, “Haziran ayında yağan yağmurlar nedeniyle yaklaşık 2 bin dönüm arazi sular altında kaldı. Bu sivrisineklerin üremesini kolaylaştırır. Olası üreme noktalarımızda çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor. Kullandığımız ilaçlar da biyolojik. Yani çevreye, doğaya ve insanlara herhangi bir zararı yoktur. Sadece sivrisineklerin yok edilmesini sağlar.”

Mücadele yıl boyunca devam ediyor
Mumen, “Sivrisinek üreme alanlarını tescilledik. Ayrıca yeni üreme alanları var. Bunları yaptığımız tarama çalışmaları ile belirliyoruz. Yazın sadece sinek ve larvalarla mücadele ettiğimiz sanılıyor. Ancak bu çalışmalar belirli aylarda değil yıl boyunca devam ediyor.” İçinde bulunduğumuz haziran ayında yağışların mevsim normallerinin üzerinde olduğuna dikkat çeken Gülşah Erginer Mumen, “Toprak suya doygun. Bu nedenle su birikintileri ve göletler çok yaygındır. Bu da sivrisinekler için ideal üreme ortamları yaratmıştır. Geçen yıl Haziran ayında metrekareye ortalama yağış 12,4 milimetre iken, 19 Haziran 2023 tarihine kadar metrekareye 61 kilogram yağış düştü. Bu da üreme alanlarının katlanarak artacağı anlamına geliyor” dedi.
 
Vatandaşlar da önlem alabilir
Sivrisineklerin ürememesi için vatandaşların bireysel olarak alabilecekleri önlemlerin bulunduğunu belirten Mumen, şunları kaydetti: “Sivrisinekler saksının altındaki tabakta rahatlıkla üreyebilir. Vatandaşlardan bahçelerinde açık kova bırakmamalarını rica ediyoruz. Hayvanlar için kapı önlerinde veya sokaklarda bıraktıkları su varsa sık sık yenilemelidirler. Çünkü larvalar burada biriken alglere tutunduklarında suyu yenilediklerinde canlılıklarını korurlar. Yosunların da gidebilmesi için kapları temizlemeleri gerekiyor. İnert lastikler önemli bir üreme kaynağıdır. Dekoratif amaçlı olan ve doldurulmadan bahçelere bırakılan lastiklerde bazen su bırakılmamalıdır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu