Haber

Kaz Bayramı artık geleneksel bir bayram haline geldi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinlerinin iş birliğiyle düzenlenen klasik 3. Kaz Bayramı Etkinliği, kent sakinlerinin yoğun katılımıyla İzmit Eseler Köyü’nde gerçekleştirildi. Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan Kaz Bayramı etkinliğinde çeşitli ritüeller de gerçekleştirildi. Kaz Bayramı’nda Kocaeli’nin yerel ve kültürel değerleri sergilendi. Köylülerin ürettikleri yöresel ürünleri satabilecekleri stantlar vardı. Etkinliğe katılan vatandaşlara klasik yöntemle pişirilen kaz yufka eşliğinde ikram edildi. Çevre il, ilçe ve farklı köylerden yüzlerce kişi saatlerce pişirilen kazları afiyetle yedi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

Programa Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, BBP Kocaeli İl Başkanı Kaan Şengil, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin katıldı. Özdemir, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

ÖNEMLİ OLAN BİRLİK, BİRLİKTELİKTİR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Kent Konseyi’nin güzel çalışmalar yaptığını ve bu nedenle yönetim kurulunu ve başkanını tebrik ettiğini belirterek, “Sivil yapının devam etmesini çok daha değerli buluyorum. “O zaman belediye etkinliği olmaktan çıkıp şehrin tüm dinamiklerinin katıldığı bir etkinlik oluyor” dedi. Geçtiğimiz yıllarda kaz ve kaz yağının kış hazırlıkları açısından çok kıymetli olduğunu hatırlatan Önder Büyükakın, “Bunu önemli kılan işbirlikçi yöntem, birlikte çalışmadır. Bu bakımdan bizi geleceğe taşıyacak olan birlik ve beraberliğimizdir.” Büyükakın, “Kaz Bayramı artık bir gelenek haline geldi. Burada güzel olana baktığımızda bir araya gelmek çok önemli. Çok önemli. 4 köyün halkının bir araya gelmesi ve çevre bölgelerden insanların gelmesi için, “Geleneğin yaşatılması önemli” dedi.

 

KARS GAZIYLA REKABET ETMEYE GELİYORUZ

Öte yandan Önder Büyükakın, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kaz Bayramı festivaline katılmak üzere Kars’tan gelen Nuray Özyılmaz’a esprili bir dille, “Bu kaz işi sadece Kars’ta değil. Kazlarımız da var” dedi. Ayrıca ünlü. “Sizinle yarışmaya geliyoruz” dedi. Özyılmaz, “Bu şehri o kadar beğendim ki bu sene tekrar geldim. Tekrar geleceğim. Bu etkinliği çok değerli buluyorum. Ama sevmiyorum” dedi. Kars kazının rakibini bilmiyorum” dedi. Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü ise konuşmasında şunları söyledi: “Kültürel değerler bizi biz yapan değerlerdir. Buna ülke olarak ihtiyacımız var. “Özellikle öpüyorum Bu programa emeği geçen annelerin ellerine sağlık” dedi.

 

KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ

Kaz Bayramının artık bir klasik haline geldiğini belirten Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, şunları söyledi: “Kültürel mirasa sahip çıkmalıyız. Kültürel değerlerimizin ön plana çıktığı bu programlar çok önemli. Kocaeli Kent Konseyi olarak yerel kültürümüze ve kültürel değerlerimize her anlamda sahip çıkıyoruz. “Gece gündüz çalışan hanımlarımıza ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİRDE BELEDİYE VE HİZMETİ GÖRDÜK

Eşeler Köyü Muhtarı Tuncay Bostan, “Köyümüz adına, geçmişi 200 yıl öncesine dayanan Kaz Şenliğimizi düzenleyen ve desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Kocaeli Kent Konseyimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum. . Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde belediyeciliği ve hizmeti gördük. Köyümüze yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

 

AYLAR ÖNCE BAŞLADI

Kaz Bayramı her yıl Ocak ayının ikinci yarısında köy büyüklerinin belirlediği tarihte kutlanır. Bayram hazırlıkları imece usulüne uygun olarak kuru hamurun açılması ve kazların beslenmesiyle başlar. Kazların pişirilmesinde kullanılacak doğal şişler kızılcık ağaçlarından kesilerek hazırlanır. Bayramdan 2 gün önce toplu olarak kesilen kazların tüyleri ve içleri temizlenip bir gece dinlenmeye bırakılır ve donmuş yağları alınarak “baş ve ayak çanağı” yapılır. Kazın eti kadar yağı da yıllık ihtiyacı karşıladığı için değerlidir.

 

BÜYÜK EMEKLERLE HAZIRLANIYOR

Bir gün suda bekletilen kazlar, bayram sabahı sudan çıkarılıp şişlere dizilir, kaz tavalarına bir ölçü su konularak fırına verilir. Öğle vakti kazlar düz bir şekilde serilir ve suyun bir kısmı alınır. Bu sırada börek yapımında kullanılacak yufkalar temizlenmiş kaz kanatları ile yağlanır. Öğleden sonra fırından alınan kazlar, kaz yağına batırılmış tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğeri böreği ve erik kompostosu eşliğinde misafirlere ikram ediliyor.

 

ESELER, SOLAKLAR VE DURHASAN

Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı Eseler, Solaklar ve Durhasan köylerinde yüzyıllardır kutlanan Kaz Bayramı’nın geçmişte Hasanoğlu ve Sofuoğlu köylerinde de kutlandığı biliniyor.

 

YERLİ SANAT ESERLERİ SERGİLENDİ

Eşeler köy meydanında düzenlenen Kaz Festivali’nde Kocaeli’nin yerel ve kültürel değerleri sergilendi. Ayrıca köylülerin ürettikleri yöresel ürünleri satabilecekleri yerel satış alanı da faaliyet alanına dahil edildi.

 

KAZ FESTİVALİ NEDİR?

Ocak ayının ortasında sadece Kocaeli ili İzmit ilçesine bağlı Eseler, Solaklar, Durhasan ve Hasanoğlu köylerinde kutlanan bayramın temel amacı birlik, beraberlik ve paylaşımdır. Savaş yıllarında bile geleneği yaşatmaya özen gösteren yöre halkı, bu geleneğin 200 yıl boyunca günümüze kadar gelmesini sağlamıştır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu