Haber

Uganda’da LGBT bireylere ölüm cezası öngören yasa tasarısı yasalaştı

Uganda’da LGBT bireyler için ölüm cezası öngören ve eşcinsel ilişkiyi suç sayan yasa tasarısı, Devlet Lideri Yoweri Museveni tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

Yasa ile HIV/AIDS gibi hastalıkların yayılmasına neden olduğu belirlenen kişilere ölüm cezası verilebiliyor. “Eşcinselliği teşvik etmek”Suçlama için 20 yıl hapis cezası öngörülüyor.

“DEVLET DESTEKLİ HOMOFOBİ YASALDIR”

Yasa onaylandıktan sonra hak savunucularından ve dünya liderlerinden yansımalar gelmeye başladı.

Ugandalı bir insan hakları aktivisti olan Clare Byarugaba, “Uganda cumhurbaşkanı bugün devlet destekli homofobi ve transfobiyi yasallaştırdı”söz konusu.

“ABD’YE GİRİŞLER KISITLANABİLİR”

ABD Lideri Joe Biden ise söz adımını attı. “Trajik bir insan hakları ihlali”olarak tarif edilmiş ve “Ciddi insan hakları ihlalleri veya yolsuzluğa karışan herkese karşı yaptırımlar uygulamak ve ABD’ye girişleri kısıtlamak da dahil olmak üzere ek adımlar düşünüyoruz.”söz konusu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Uganda’ya vize kısıtlaması konusunu gündeme getireceklerini söyledi.

“BU İNSANLIK DIŞIDIR”

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Uganda’nın LGBT karşıtı yasasının uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu ve ülkenin uluslararası ortaklarıyla olan bağlarını etkileyeceğini söyledi.

yasa tasarısı, “insanlık dışı”Borrell olarak tanımlıyor, “Uganda hükümetinin tüm vatandaşların temel haklarını koruma yükümlülüğü var. Bunu yapmamak, uluslararası ortaklarla ilişkileri baltalayacaktır.”söz konusu.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu