Dünya

BM’den Türkiye raporu! Enflasyon ve büyüme varsayımını açıkladı

Birleşmiş Milletler’in Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler raporunda bu yıl küresel ekonomik büyümenin yüzde 1,9’a gerileyeceği tahmin edilirken, Türkiye’de enflasyonun yüzde 42,4’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 raporunu açıkladı. Rapora göre dünya ekonomisi, 2022 yılında COVID-19 salgınının etkilerinin devam etmesi ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın tetiklediği enerji ve gıda krizi gibi bir dizi şokla karşı karşıya kaldı.

DÖVİZ KAYBININ NEDENİ ABD MERKEZ BANKASI

Yüksek enflasyon, reel gelirlerin azalmasına ve yaşam maliyetinin artmasına neden olurken, birçok ülkede orman yangınları ve sel gibi ekonomik hasarlara ve insani sorunlara yol açan iklim olayları yaşandı.

Rapora göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hızlı faiz artırımları gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışlarını ve kur kayıplarını tetikledi.

SON YILLARIN EN DÜŞÜK BÜYÜME TAHMİNİ OLARAK TESCİLLENDİ

Yükselen faiz oranları ve azalan satın alma gücü, tüketici güvenini ve yatırımcı duyarlılığını zayıflatarak dünya ekonomisi için yakın vadeli büyüme beklentilerini daha da belirsiz hale getirdi.

Tüketim mallarına olan talebin azalması, Ukrayna’da uzayan savaş ve devam eden tedarik zinciri sorunları nedeniyle küresel ticaret yumuşadı.

Rapora göre, bu kapsamda BM’nin 2022’de yüzde 3 olan küresel ekonomik büyüme tahmini, 2023 için yüzde 1,9 olarak belirlendi. Bu oran, son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kayıtlara geçti.

KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜME 2024’TE YÜZDE 2,7’YE ÇIKACAK

Rapor, bazı makroekonomik olumsuzlukların hafiflemeye başlaması halinde küresel ekonomik büyümenin 2024’te yüzde 2,7’ye yükseleceğini öngörüyor.

Öte yandan, küresel ekonomide toplam talebin zayıflamasıyla birlikte enflasyonist baskıların kademeli olarak azalacağının öne sürüldüğü raporda, ekonomik, finansal, finansal birçok faktörün süregelmesi nedeniyle kısa vadeli ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğu kaydedildi. jeopolitik ve çevresel riskler.

EN GELİŞMİŞ EKONOMİDE DURUŞ RİSKİ YOK

Rapora göre, mevcut küresel ekonomik yavaşlama hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri etkiliyor ve birçoğu 2023’te resesyon riskiyle karşı karşıya. ABD, Avrupa Birliği (AB) ve diğer gelişmiş ekonomilerdeki büyüme ivmesi zayıflayarak dünyanın geri kalanını olumsuz etkiliyor Dünya Ekonomisi.

2022’de yüzde 1,8 olacağı tahmin edilen ABD’deki büyümenin 2023’te sadece yüzde 0,4 olacağı öngörülüyor. AB’nin 2022’de yüzde 3,3 olan büyüme tahmini de 2023 için yüzde 0,2’ye çekildi.

Çin’deki ekonomik büyümenin, hükümetin sıfır COVID-19 politikasını terk etmesi ve para ve maliye politikalarını gevşetmeye başlamasının ardından bu yıl yüzde 4,8’e yükseleceği tahmin ediliyor. İngiltere ekonomisinin 2023’te yüzde 0,8 küçülmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu