Dünya

Murzioğlu: “Türkiye üreten bir ülke haline geldi”

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını kutlayarak, “Türkiye Cumhuriyetle birlikte üreten bir ülke haline gelmiştir.” dedi.

Samsun TSO Ekim Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı Meclis Başkanı Haluk Akyüz başkanlığında gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Meclis toplantısında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerin yanı sıra Filistinliler için saygı duruşunda bulunuldu. Gazze’de hayatını kaybedenler ve İstiklal Marşı söylendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, iki toplantı arasında yürüttükleri çalışmalar hakkında meclise bilgi verdi. Murzioğlu, sözlerine Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını kutlayarak başladı.

Üretken bir Türkiye

Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar uzanan ekonomik süreç hakkında sayısal bilgiler veren Salih Zeki Murzioğlu, şöyle konuştu: “Bir milletin kaderini değiştiren ilk adımın Samsun’da atıldığı 19 Mayıs 1919’dan bu yana, 29 Ekim 1923’te Ankara’da 101 top atışı ile ilan edilen Cumhuriyetin ilanı.” Her gün dünya tarihini büyüleyen destansı bir çaba olarak geçti. Bugün, özgür ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma çabasından asla vazgeçmeyen bir milletin yeniden doğuşunun 100. yılını kutluyoruz. Kurtuluş Savaşı, askeri ve siyasi zaferlerle sonuçlanmış, cumhuriyetle taçlandırılmış bir mücadeledir. Elbette bu değeri korumaya ve yüceltmeye yönelik çabalarımız her zaman devam edecektir. Bu bağlamda Ulu Önder Atatürk, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde şöyle demişti: ‘Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça kazanılan zaferler kalıcı olmayacak ve bir anda kaybedilecektir. kısa zaman. ‘ değerli bir rehberliktir. Cumhuriyete geçiş döneminde ülke genelinde sadece 282 sanayi kuruluşu bulunmaktaydı ve bunların 182’si faaliyetteydi. Bunların neredeyse tamamı yabancıların ve azınlıkların elindeydi. Temel tüketim mallarının çoğu ithal ediliyordu. Artık ekonomik zaferler kazanmanın zamanı gelmişti. Cumhuriyetle birlikte Türkiye üreten bir ülke haline geldi. “Kurulan sanayi tesisleriyle üretim kapasitesi ve kültürü oluştu” dedi.

Türk iş dünyası gücünü dünyaya gösterdi

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra eğitimden tarıma, sağlıktan sanayiye her alanda yapılan reformlara vurgu yapan Murzioğlu, “Bugün geldiğimiz noktada dünyanın dört bir yanına üretim ve hizmet ihraç edebilir hale geldik. Dünya sadece Samsun’dan.” Türkiye, dünyanın en rekabetçi pazarı olan Avrupa’nın otomotiv, beyaz eşya, hazır giyim ve daha birçok branşta ana tedarikçisi haline geldi. Her türlü soruna rağmen güçlü bir şekilde büyümeye ve yükselmeye devam ediyoruz. Üretemeyen ve kendine yetemeyen Türk iş dünyası artık dünyada oldukça prestijli bir konuma yükseldi ve başarıları artarak devam ediyor. Camiamızı birçok platformda başarıyla temsil eden TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, 100. yılımızda 115 ülkenin ticaret ve sanayi odaları ile birliklerini tek çatı altında buluşturan Dünya Odalar Federasyonu’nun başkanlığına seçildi. . Başarılarından dolayı tebrik ediyor ve gurur duyuyor. Bu başarı ilk değil, şüphesiz son da olmayacak. Çünkü bu gurur verici temsil bize Türk iş dünyasının dünyadaki gücünü gösteriyor. Hedeflerimiz çok büyük. Ama tecrübelerimiz ve referanslarımız bir o kadar güçlü. Artık durma seçeneği yok. Durursak yarışı kaybederiz. Mehmet Akif’in dediği gibi: ‘Hareketsiz kalanın yaşam hakkı yoktur. İnsanlık durmuyor. Eğer durursan mutlaka ezileceksin.’ Bu bir bayrak yarışıdır. Bir asır önce başlayan bu tarihin bize emanet ettiği mirası, çıtayı her geçen gün daha yükseğe taşıyarak sürdürmeye çalışacağız. Özgür girişimciler olarak girişimcilik kültürünü güçlendirmek ve yeni girişimleri ekonomiye kazandırmakla yükümlüyüz. Elbette 100 yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip Odamızın köklerinden gelen tecrübe ve güçle, her zaman genç kalacak ideallerimizle, ‘Güçlü Samsun, Güçlü Türkiye’ hedefiyle; Atatürk’ün ‘Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır’ mirasının rehberliğinde, Samsun ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odamızı daha üst bir kurumsal seviyeye taşımak için çaba göstereceğiz. Demek ki Cumhuriyet gelecek! Emanetimiz olan Cumhuriyetimizi, asırlık değerlerimizle çağdaş bir geleceğe taşıyacağımıza sözümüz var. Her zaman çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, bağımsızlık mücadelemize zafer getiren birlik ve beraberlik ruhunun en büyük eseri olan Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kutluyor; “Başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman yoldaşlarımızı, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Murzioğlu’ndan kınama

Murzioğlu, İsrail’in Filistin’e yönelik aralıksız saldırılarını da kınayarak, akıl ve vicdandan yoksun bu insanlık dışı katliamın bir an önce sona ermesini diledi. Toplantı, gündem dışı konuşmaların ardından gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasının ardından sona erdi. Toplantının ardından Ortak Meslek Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi. -SAMSUN

haber-bayramic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu