Haber

Ceylanpınar nerede? Ceylanpınar ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Ceylanpınar hangi ilçeye bağlı?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, ŞanlıurfaDeprem birçok yerde hissedildi. Şanlıurfa ‘ın Ceylanpınar ilçesi merak edildi. Peki Ceylanpınar nerede? Ceylanpınar ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Ceylanpınar hangi ilçeye bağlı? Detaylar burada…

CEYLANPINAR NEREDE?

Ceylanpınar, Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 89.826

Rakım: 360 m (1.180 ft)

CEYLANPINAR İLÇESİNİN NÜFUSU NE KADAR?

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin nüfusu 89.826’dır.

CEYLANPINAR HANGİSİ İLE BAĞLANTILI?

Ceylanpınar, Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir.

etimoloji

Tarihi 5000 yıl öncesine dayanan Ceylanpınar, Asur döneminde Vaşşugar adıyla anılmış ve Mitanni Devleti’nin başkenti olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, günümüz Suriye’sinde Ras al-Ayn kasabasının bir parçasıydı. Resulayn’ın kasaba, köy ve istasyonunun adı 16 Nisan 1946’da Ceylanpınar olarak değiştirilmiştir.

İlçenin Kürtçe adı Serêkanî, Arapça adı ise Ras el-Ayn’dır. Her iki isim de Türkçe’de pınarbaşı anlamına gelmektedir. İlçe adını ceylanlardan ve bu ceylanların bulunduğu yerden geçen Habur Çayı’ndan alır.

tarih

18 Mart 1930’da Mardin ilinin Koçhisar ilçesine bağlı Resulayn kasabası Viranşehir’e bağlandı. 11 Nisan 1946 Resulayn ilçesinin adı “Ceylanpınar” olarak değiştirildi. 25 Mayıs 1959’da belediye statüsü alarak belediye olmuştur.

Coğrafya

Ceylanpınar; Güneydoğu Anadolu bölgesinde Şanlıurfa iline 142 km uzaklıkta bulunan bir sınır ilçesidir. 14.01.1982 tarihinde çıkarılan 2585 sayılı Kanunla ilçe statüsü kazanan Ceylanpınar’dan çevre il ve ilçelere karayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu