Haber

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Filistin sorununa çözüm için üç maddelik bir teklif sundu.

PEKİN, 14 Haziran (Xinhua) — Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, konuk Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çarşamba günü Pekin’de yaptığı görüşmede Filistin sorununa üç maddelik bir çözüm önerisi sundu.

Xi, görüşmede yarım asrı aşkın süredir çözülemeyen Filistin sorununun Filistin halkına büyük acılar yaşattığını ve Filistin’e bir an önce adaletin getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Xi, öncelikle, asıl çözümün 1967 sınırlarına dayanan ve başkenti Doğu Kudüs olan tam egemenliğe sahip bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasında yattığını söyledi.

Xi, ikinci olarak, Filistin’in ekonomik ve hayati ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini ve uluslararası toplumun Filistin’e kalkınma yardımlarını ve insani yardımları artırması gerektiğini söyledi.

Üçüncüsü, barış görüşmelerinin doğru ilerlemesinin önemine vurgu yapan Xi, Kudüs’teki kutsal mekanların tarihsel statükosuna saygı gösterilmesi ve aşırı provokatif söz ve eylemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Xi, barış görüşmelerinin yeniden başlaması için elverişli koşullar yaratmak ve Filistin ile İsrail’in barış içinde yaşamasına yardımcı olacak somut çabalara katkıda bulunmak için geniş çaplı, daha etkili ve daha etkili bir uluslararası barış konferansı düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Xi, “Çin, iç uzlaşmayı yeniden tesis etme ve barış görüşmelerini ilerletme konusunda Filistin’i desteklemede olumlu bir rol oynamaya hazırdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu