Haber

HDP’nin Hrant Dink cinayetini soruşturma önergesi reddedildi

ANKARA – HDP Küme Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastının tüm yönleriyle aydınlatılması için Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu. Teklif Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü ancak AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

“HRANT DİNK’İN CENAZE’SİNDE YÜZ BİNLER ADALET İÇİN YÜRÜDÜ”

HDP Milletvekili Garo Paylan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve AK Parti Milletvekili Pakize Keyifli Aydemir Hrant Dink’i vefatının 16. yılında anıyor.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan HDP’li Garo Paylan, “Hrant Dink etkili oldu, dokunduğu herkesi barışa ve tehlikeli görülen adalete ikna etti” dedi.

Medyada Hrant Dink’e yönelik nefret söylemlerinin düzenlendiğini belirten Paylan, yargıda Hrant Dink’e “Türklüğe hakaret ettiği” teziyle yafta yapıştırılmaya çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Hrant Dink ırkçı saldırılara maruz kalıyordu ama o günlerde devlet içindeki karanlık Hrant Dink’i susturmaya karar verdi ve Hrant Dink 19 Ocak 2007’de devletin tüm gücüyle dahil olduğu organize bir cinayetle katledildi. Yüzbinlerce Türk, Hrant Dink için adalet istedi.Bugüne kadar Hrant Dink ile ilgili adalet talebi, Türkiye’de kimsenin tatmadığı bir şekilde en yüksek sesle dile getirildi.Sevgili dostlar, ülke yargısı ne yaptı 15 yıl bizimle dalga geçti, ‘Ergenekoncu’ denenler yargılandı, gösteriydi, ancak daha sonra siyasi dengeler değişince ‘cemaat’ denenler önümüze konuldu. Ama bu devletin içindeki karanlıkla hiçbir zaman yüzleşilmedi, “Hrant Dink’i öldürün” diyenler yargılanmadı sevgili dostlar.”

‘ADALET İLE HRANT DİNK’E BORÇUMUZU YALNIZCA BİZ BULABİLİRİZ’

Dink’in katledilmesinin üzerinden 16 yıl geçtiğini hatırlatan Paylan, “Bu ülkenin aydın ve vicdanlı insanlarından biri olan Hrant Dink’in katledilmesinin üzerinden 16 yıl geçti. Adaletle bu borç” dedi.

“TARİH BARIŞ İSTİYOR, TARİH DEĞİL”

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mecliste Hrant Dink’i anarak, “Sevgili Hrant Dink barış insanıydı, husumet değil barışın tarihten silinmesini istiyordu. Yaşananlardan bugün yaşayanların sorumlu olmadığını belirtti. Halklar arasında barış ve dostluktan yanaydı. Irkçılığa, düşmanlığa karşıydı. Yazdığı yazılarla Türkiye halkına ve kendi toplumuna karşıydı ve bu yüzden öldürüldü.”

Dink cinayetinin nihai olarak AK Parti döneminde hazırlandığını, AK Parti iktidarında gerçekleştiğini ve yargılanmasının AK Parti iktidarında olduğunu belirten Tanrıkulu, “Dolayısıyla bu sorumluluktan kurtulmanız mümkün değil. “

Dink suikastının önce “Ergenekon Davası”na, ardından 15 Temmuz darbe girişimi sonrası “FETÖ Davası”na bağlandığını belirten Tanrıkulu, şöyle devam etti:

“131 duruşmanın birçoğuna katıldım. İlk duruşması 2 Temmuz 2007’deydi. Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri de geldi. Daha sonra partinizin teması anlaşılınca bu milletvekilleri duruşmaya gelmekten çekindi ve gelmedi. Şimdi burada soracağım, o sorunun cevabını AK Parti yetkililerinden bekliyorum, bakın duruşmaları izlerken en kritik sorun Hrant Dink’i arayan 2 MİT mensubunun dinlenmesine karar verilmiş olması. İstanbul Valiliği’nde “İstanbul Vali Yardımcısı’nın akrabasıyız” dedirttiler.Sonra ne oldu biliyor musunuz Akbaşoğlu Bey 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti değişti ve yaptığınız Akın Gürlek -mevcut- Bakan Yardımcısı olarak 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Akın Gürlek, 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak karardan 2 MİT mensubu vazgeçerek hızla karara varma sürecini başlattı. .a, kim yaptı bu Adalet Bakan Yardımcısı? Yaptın. Peki o 2 MİT mensubu neden dinlemedi? Bunu bugün cevaplayabilir misin? Yapamazsın.”

‘BEBEĞİNDEN KATİL YARATMA EMRİ DÖNÜŞTÜ’

AK Parti’nin “Hrant Dink cinayetinin siyasi ortağı” olduğunu söyleyen Tanrıkulu, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu cinayeti yeterince aydınlatmayan, karşı çıkmayan ve asıl faillere sahip çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi’dir. 16 yılda geldiğimiz nokta Hrant Dink’i dostları olarak unutmadık.. Onu burada ve yaşadığımız sürece anacağız.Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu cinayetteki rolünü deşifre etmeye devam edeceğiz. Her ortamda.Anısının önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.Sevgili Rakel Dink’in deyimiyle bu düzen maalesef bir bebekten katildir.”Seni unutmayacağız Ah Parig, unutmayacağız” dedim.

‘ÜLKEMİZ AÇIK İNSANLARIN TEMİZLENMEDİĞİ BİR ÜLKE OLMAKTAN ÇIKTI’

Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti adına söz alan Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, “Öncelikle toplumda muadili olan bir insan olan merhum Hrant Dink’i rahmetle anıyoruz. fikirleri, duruşu ve demokratik çizgisiyle toplum tarafından benimsenen ve saygı duyulan bir şahsın yakınlarına başsağlığı diliyorum. demek” dedi.

Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesinin hemen ardından idari ve adli soruşturma ve kovuşturmaların başladığını belirten Aydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hrant Dink bu ülkede hiçbir zaman nefret söylemi yapmamıştır, nefret söylemi yapmamıştır. AK Parti hükümetlerimiz döneminde her alanda kaydettiğimiz kazanımlar ve reformlar sayesinde ülkemiz faili meçhullerin yakalandığı bir ülke olmaktan çıkmıştır. Adalet Bakanlığımızın adalet alanında yaptığı reformlar “Kurallara uygun olarak yayınlanan genelgeler ile başta faili meçhuller olmak üzere AK Parti hükümetlerinin adalet konusundaki hassasiyetleri dikkate alınmaktadır. Önergede bahsedilen olaylar yargının gündemine gelmiş, bağımsız yargı tarafından soruşturulmuştur ve bazı soruşturmalar devam etmektedir.” (DUVAR)

haber-basciftlik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu