Haber

İçişleri Bakanı Soylu Rumen mevkidaşı Bode ile görüştü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Romanya İçişleri Bakanı Lucian Bode ile görüştü.

Bode, İçişleri Bakanlığı’ndaki toplantıdan önce iade defterini imzaladı.

Konuk mevkidaşını makamında karşılayan Soylu, Türkiye’nin Romanya ile tarihi, kültürel ve askeri bağları olduğunu belirterek, Romanya’da 70 bin civarında Türk-Tatar vatandaşı ve iş adamı olduğunu söyledi.

İki ülkenin birbirini her alanda desteklediğini belirten Soylu, “Diplomatik ilişkilerimizin 145. yılına yakışır bir ilişkimizi sürekli sürdürüyoruz.” dedim.

İki ülkenin birçok uluslararası ve bölgesel platformun ortasında olduğuna dikkati çeken Soylu, “Üstelik Romanya, Avrupa Birliği yolculuğumuzda bizi yalnız bırakmayan ülkelerden biri. Ticarette 10 milyar dolar.Bu dostluğa ve iş birliğine ulaşacağız.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iki ülkenin terör, suçlar, göç ve uyuşturucu ticaretiyle mücadelede gösterdiği samimi dostluk ve işbirliğinin diğer ülkelere örnek teşkil ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Özellikle bakanlıklarımız arasındaki bu ilişki, ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor. Bugün verimli bir toplantı gerçekleştireceğimize ve bundan sonra yol haritamızı birlikte çok güçlü bir şekilde yürüteceğimize inancım tam.”

“Cumhuriyetinizin 100. yılında yanınızda olacağız”

Romanya İçişleri Bakanı Lucian Bode, ziyaretinin Romanya için önemli bir yıldönümünde yapıldığını belirterek, “Bugün Rumen Beyliklerinin birleşmesinin 164. yıl dönümünü kutluyoruz. Aslında beyliklerin birleşmesi ile birlikte biz de bir adım attık. Romanya milli devletinin kuruluşunun ilk adımını attık.Hiç şüphe yok ki 29 Ekim’de Cumhuriyetinizin temelleri atıldı.100.yılında da yanınızda olacağız.” terimini kullandı.

Toplantıda gündem konularının çok ağır ve karmaşık olduğunu belirten Bode, şöyle devam etti:

“Gündem maddelerimizi, sınır ötesi yasadışı göç, canımızı korumak, polis işbirliği ve acil müdahale konuları oluşturuyor. Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’da yürüttüğü absürt bir savaşı da konuşacağız. Bütün bu konuları açık yüreklilikle konuşacağız, konuşacağız. konuşabiliyoruz.Sen de az önce.Belirttiğin gibi gerçek dostlar arasında konuşacağız bu tarz bir iş birliği etrafımızdaki düzeni artırıp dağınıklığı azaltacaktır.Video konferanstan bir açıklama kaydettiğim gibi Geçen sene geç saatlerde yaptığımız toplantıda ‘Komşunun komşunun külüne ihtiyacı var.’”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu