Ekonomi

SEC, yatırımcıların netlik kazanması için SPAC’lara daha katı kurallar uygulayacak

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu (SEC), pazardaki şeffaflığı artırmayı amaçlayan özel hedefli satın alma şirketleri (SPAC’ler) için yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. “Boş çek” şirketleri olarak da bilinen SPAC’ler, özel bir şirket satın almak amacıyla halka açılan ve böylece geleneksel halka arz (IPO) gerekliliklerinin bazılarını atlayan bir arka kapı aracılığıyla halka açılan paravan kuruluşlardır.

SEC’in bu hamlesi, 2020’de ve 2021’in başlarında SPAC faaliyetlerinde görülen ve yatırımcılara sunulan bilgi eksikliğine ilişkin endişeleri artıran artışa yanıt olarak geldi. Beş üyeli komite tarafından Çarşamba günü kabul edilmesi halinde yeni kurallar, SPAC sponsorlarına verilecek tazminat, çıkar çatışmaları ve hissedarların sulandırılması riskine ilişkin daha ayrıntılı açıklamalar yapılmasını gerektirecek.

Buna ek olarak, “de-SPAC” süreçleri olarak bilinen SPAC satın almalarının hedefi olan şirketlerin SEC’e kaydolması ve anlaşmayla ilgili yatırımcı açıklamalarından sorumlu olması gerekecek. Bu düzenleme, SPAC düzenlemesini geleneksel halka arzlarda bulunan yatırımcı korumalarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Zirve sırasında SPAC’lara olan ilginin artmasına rağmen, SPAC’lerin çekiciliği önemli ölçüde azaldı. SPAC Research ve Solactive tarafından bildirildiği üzere, SPAC halka arzlarının değeri 2021’deki zirveden %98 düşerek sadece 4 milyar dolara düştü ve SPAC tarafından başlatılan hisse senedi performansı da %90’ın üzerinde düştü.

SEC, kamuoyunun geri bildirimlerine yanıt olarak ikinci kuralda birkaç revizyon yaptı. Dikkate değer değişikliklerden biri, belirli SPAC halka arz katılımcılarını SPAC’den arındırma süreçlerinde sigortacı olarak sınıflandıran bir kararın kaldırılmasıydı. Bunun yerine SEC, ortakların ne zaman yüklenici olarak kabul edilebileceğini açıklığa kavuşturmak için bir kılavuz yayınlamayı planlıyor ve bu da yatırımcı açıklamalarının doğruluğuna ilişkin yasal yükümlülükler getiriyor.

SEC, SPAC pazarındaki sıkıntıları ele alma konusunda pasif kalmadı ve 2023’te çeşitli yaptırım eylemleri başlattı. Buna, eski Başkan Donald Trump’ın sosyal medya platformu Truth Social’ı halka açmak için bir anlaşmaya dahil olan Digital World Acquisition Corp ile Temmuz ayında yapılan bir anlaşma da dahil. Yeni düzenlemeler, SEC’in yatırımcıları savunma ve gelişen finansal ortamda adil uygulamaları sağlama konusundaki devam eden kararlılığını yansıtıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

cubuk-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu