Haber

ABD Başkanı Biden Filipinler’in savunmasına olan bağlılığını vurguladı

ABD Başkanı Joe Biden, Çin ve Filipin gemilerinin Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı sularda çarpışmasının ardından ülkesinin Filipinler’i savunma konusundaki kararlılığını vurguladı.

Biden, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile Beyaz Saray’da düzenlediği ortak basın toplantısında Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı sularda meydana gelen çarpışmaları anlattı.

Başkan Biden, olay sırasında Çin Sahil Güvenliğine ait gemilerin bölgede “tehlikeli ve yasa dışı” hareket ettiğini belirtti.

Filipinler’in münhasır ekonomik bölgesinde rutin bir tedarik misyonu yürüttüğünü belirten Biden, “Çok açık olmak istiyorum. ABD’nin Filipinler’in savunmasına olan bağlılığı sarsılmaz.” dedi.

Biden, “Filipin uçaklarına veya askeri güçlerine yapılacak herhangi bir saldırı, Filipinler ile Karşılıklı Savunma Anlaşmamızı yürürlüğe koyacaktır” dedi. söz konusu.

“Ülkemizi Çin’in bu hakaretine karşı durmaya davet ediyorum”

Filipin Haber Ajansı’nın (PNA) haberine göre, Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jr. basına, Çin’in Filipinler’i “ABD’nin kuklası” gibi göstermeye çalıştığını iddia etti.

Teodoro, “Çin’in en sevdiği anlatı, tüm bunların ABD’nin bir oyunu olduğu ve bizim yalnızca ABD’nin kuklaları veya oyunun kurallarına uyan Amerikalıların astları olduğumuzdur.” dedi. dedi.

Çin’in bu “söyleminin” tüm Filipinlilere “hakaret” olduğunu belirten Teodoro, “Ülkemizi Çin’in bu hakaretine karşı durmaya davet ediyorum.”

Filipinler, tartışmalı sularda bulunan iki gemisinin Çin gemileri tarafından vurulduğunu duyurdu.

Filipinler, Güney Çin Denizi’nin tartışmalı sularında Çin Sahil Güvenliğine ait bir gemi ile bir “milis gemisinin” Filipin Sahil Güvenlik gemisine ve bir ordu ikmal gemisine çarptığını bildirmişti.

Çarpışmaların “şiddetle” kınandığı açıklamada, Çin Sahil Güvenlik gemisinin “tehlikeli, sorumsuz ve yasa dışı” eyleminin “mürettebatın güvenliğini tehlikeye attığı” belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu