Sağlık

En etkili sakinleştirici çaylar: Gerginliği ve gerginliği tek yudumda gidermeye yetecek çaylar!

Stres, kaygı ve kaygı insanların günlük yaşamlarında sıklıkla yaşadığı duygular arasındadır. Sosyal çevreyi ve etrafımızı olumsuz yönde etkileyen bu duygulardan kurtulmanın alternatif bir yolu var. Sadece bir bardak çay içerek sakinleşmek mümkün mü diye sormayın. Araştırmalar bitki çaylarının sinir sistemini uyardığını ve endorfin seviyesini artırdığını ortaya çıkardı. Peki en etkili sakinleştirici çay hangisi? Gerginliğe ve gerginliğe iyi gelen çaylar nelerdir?

MEMNUNİYET VEREN DOĞAL SAKİNLEŞTİRİCİ ÇAY!

Sadece bir bardak çay içerek değil, çayınızı kaynatırken bile sıkıntılarınızı azaltabilirsiniz. Favori kupanızı alın ve içmek istediğiniz çay poşetini seçin. Çayınız demlenirken bir süre izleyin ve zihninizi boşaltın. Buğulu bardağın üzerinde derin bir nefes alın. Çayınızı damak tadınıza göre tatlı, baharatlı veya acı olarak hazırlayabilirsiniz.

Zerdeçal Çayı

Zencefil ailesinin bir üyesi olan zerdeçalın klasik tıpta uzun bir geçmişi vardır. Zerdeçal mutfaklarda baharat ve bitkisel ilaç olarak tercih edilmektedir. Güzelleştirici özelliği sayesinde; Hem antioksidan hem de antiinflamatuar olan polifenol kurkuminin ana kaynağıdır. Ayrıca zerdeçal, karabiberle birlikte tüketildiğinde kurkuminin biyoyararlanımını artırır. Araştırmaya göre 30 katılımcının yer aldığı bir çalışmada kurkumin takviyesi kaygıyı önemli ölçüde azalttı.

NANE ÇAYI

Nanenin eski çağlardan beri tıbbi amaçlarla kullanıldığına dair kanıtlar vardır. Halen mide rahatsızlıklarında, baş ağrılarında ve gerginlikte etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

2019 yılında yapılan bir araştırma, nane özü solumanın intravenöz kateter alan hastalar üzerindeki etkisini inceledi. Nane kokusunun solunduğu çalışma, süreç boyunca ağrı ve kaygıyı önemli ölçüde azalttı. Araştırmacılar aromaterapinin sinir sistemini uyardığını, endorfini artırdığını ve kortizolü düşürdüğünü öne sürüyor.

PAPATYA

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre papatyanın sakinleştirici ve kaygı önleyici etkisi olduğu bulunmuştur. Orta ila şiddetli yaygın anksiyete bozukluğu olan 93 kişiyle yapılan bir çalışmada katılımcılar 12 hafta boyunca papatya özü aldı. 26 hafta süren çalışmanın ikinci aşamasında bazılarına papatya, bazılarına ise plasebo verildi. Papatya düşük yan etkileriyle yaygın anksiyete bozukluğunu yüksek oranda önler.

Bilim insanları, papatyada bulunan bir flavonoid olan apigenin’in korku ve stres önleyici etkilere sahip olabileceğini öne sürüyor.

YEŞİL ÇAY

Sağlığa ve sindirim sistemine oldukça faydalı olan yeşil çayın ruh sağlığına da oldukça olumlu etkileri bulunmaktadır. 2017 yılında yapılan bir araştırmada daha az kafein içeren yeşil çayın etkisi incelendi. Yeşil çayda bulunan bir amino asit türü olan teaninin gerginliği azalttığı ancak kafeinin bu etkiyi önlediği iddia ediliyor. Kafeini azaltılmış çay içen grupta, normal yeşil çaya kıyasla gerilim belirteçlerinin daha düşük olduğu görüldü. Ayrıca düşük kafeinli yeşil çaylar daha iyi uyku kalitesine ve daha az yorgunluğa neden olur.

GÜL ÇAYI

Gül yağı üzerine 772 katılımcıyla yapılan 13 klinik çalışmaya göre gül yağının fiziksel ve zihinsel rahatlama, ağrı azaltma ve kaygıyı önleme açısından oldukça etkili olduğu belirlendi.

Ayrıca sadece gül çayı içmenin değil, demlerken solunan havanın bile kaygıyı azalttığı ve uyku kalitesini arttırdığı ortaya çıktı. 2016 yılında araştırmacılar, gül suyunu solumanın hemodiyaliz hastalarında korkuyu azalttığını kanıtladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu