Sağlık

İlerlemiş boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı nasıl geçer?

Omurganın en hareketli bölgesini oluşturan boyun bölgesinden geçen damarlar, değerli vücut yapılarını barındırır ve başa destek görevi görür. Ancak bu hareketliliğin genişliği darbelere ve yaralanmalara karşı daha hassas olmasına da neden oluyor. Bu nedenle ağrı nedenleri açısından omurgada sadece omurgadan sonra ikinci sıradadır.

Fıtık Belirtileri

Toplumda en sık görülen ağrı türlerinden biri olan boyun ağrısının en büyük nedenlerinden biri de boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı en sık 5. ve 6. omurların ortasında, ikinci sıklıkta 6. ve 7. omurların ortasında görülür. Bunun nedeni ise bu omurların çok hareketli olması ve çok fazla gerginliğe maruz kalmasıdır.

-Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı

– Kollarda uyuşma ve uyuşma

-Kollarda karıncalanma

-Kollarda güç kaybı

-Reflekslerde azalma

-Kollarda incelme

Tedavi edilmeyen ve fark edilemeyen ve ilerlemiş vakalarda fıtığın etkilediği bölgelerde tam bir his kaybı ve felç olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Fıtık için ne uygundur?

Öncelikle semptomların şiddetinin, bu semptomlara kas gücü ve refleks kayıplarının eşlik edip etmediğinin, MR ve diğer tetkiklerle saptanan bulguların hastanın muayenesi ile uyumlu olup olmadığının incelenmesi gerekir.

konservatif tedavi formül ilk seçilmesi gereken tedavi yöntemidir. Konservatif tedaviye başlamadan önce kırık, enfeksiyon, tümör gibi nedenler ayrılmalıdır. Temelde boyun fıtıklarında asıl sorun sınırda yüksek basınç oluşması ve buna bağlı olarak sınırın sıkışmasıdır.

YAKA KULLANIMI

Akut ağrılı durumlarda 3-4 gün boyunluk kullanılması konservatif tedavilerin başında gelir. Özellikle kısa süreli yolda veya iş esnasında boyunluk kullanmak çok önemlidir. Boyunluğun uzun süreli kullanımı kasların zayıflamasına ve boyun hareketlerinin kısıtlanmasına neden olacağından dikkatli olunmalıdır.

Boyun fıtığı nedeniyle boyunluk kullanılıyorsa boyunluğun ön tarafı dar, arka tarafı geniş bir kısımdan oluşmalıdır. Böylece boynun öne doğru doğru bükülmesi ile omurilik üzerindeki baskı azalır ve hasta daha az ağrı hisseder ve bir konfor alanı oluşturur.

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TEDAVİSİ

Özellikle akut boyun ağrısı olan hastalarda ağrı kontrolü için fizik tedavi tercih edilebilir. Bunların başında TENS, Lazer, Ultrason, sıcak ve soğuk uygulamalar gelmektedir.

Yüzeysel ısı yöntemleri, birçok servikal hastalıkta kasları gevşetebilir ve ağrıyı azaltabilir. Öte yandan, akut servikal radikülopatide derin ısıdan kaçınılmalıdır, çünkü bunlar sınır çevresindeki enflamasyonu daha da artırarak ağrının şiddetlenmesine ve sınır hasarına yol açabilir.

Fıtık Egzersizleri

Tüm kas-iskelet hastalıklarında olduğu gibi boyun fıtıklarında da en değerli tedavi hareket ve egzersizlerdir. Her seansta günde 2-3 seans yapılır, her hareket 8-10 saniye sürer ve 5-10 defa tekrarlanır. Germe egzersizleri 6-10 saniye sürmeli ve günde 1-4 kez tekrarlanmalıdır.

Tüm bu tedaviler hastanın durumuna göre uygulanmakta ve hastanın yaşam kalitesinin tekrar sağlanması amaçlanmaktadır. Boyun fıtığı nedeniyle ameliyat olan hastalar ile geçirilmeyen hastalar karşılaştırıldığında ne yazık ki 2 yıl içinde ağrı ve yaşam kalitesine ilişkin sonuçlarda fark yok.

Ayrıca tedavi sırasında ve sonrasında hasta boyun pozisyonunu korumalı, alışılmışın dışında hareketlerden kaçınmalı, boyun formunu destekleyen yastıklar kullanmalı ve antrenmanı hayatının bir parçası haline getirmelidir.

kose-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu